Om Working cocker spaniel- jakt cocker spaniel

Rugde- "skogssnipe" De fleste snipene er vadefugler,men denne holder til i fuktige bekkedrag,gjerne med tett vegetasjon rundt.

Cockerspaniel=Rugde-spaniel !?                                    

Cockerspaniel er i utgangspunktet en "skogsfuglehund  "               De ble, som setterne avlet frem i Storbritania.                                                                                 Navnet "cocker" stammer fra det engelske navnet på Rugde; "Woodcook".  
Veldig mange som har jakt cockere slik som vi , jakter med hundene. Da jaktiveren kan variere fra hund til hund arrangeres det jaktanleggsprøver. Skal man ha hunden på jaktprøver,må man ha godkjent jaktegenskapene først. Også apportegenskapene er viktig å få dokumentert dersom man skal stille på jaktprøver. Det arrangeres egne apportprøver,også i vann. Jakt med slike hunder i skogen er mer intens enn jakt med andre fuglehunder på store fjellvidder, fordi dette baseres på at hundene finner og støter opp fuglen. Når fuglen letter,skal hunden sette seg ("ro i oppflukt!!Veeeldig viktig) mens jeger skyter. Så skal hunden hente (apportere) fuglen og levere til jegeren. I opprinnelseslandet England, har de Labroador Retriever til henting av fugl/vilt og cockerspaniel til å finne dem.. Cocker spanielen kan også brukes til andejakt mm..og til kaninjakt ( I England)  

Working - arbeid og aktivitet                                                            Det er iallefall klart at dette er  livlige hunder som liker aktivitet, i lek med barn,  turer i parker,i skog og mark, svømmeturer i vann og de ses også i sporhundmiljøet i Norge. Samtidig synes jeg det er viktig at hundene er rolige innendørs!                                                                                                                 Det avles for å bevare denne hundens evne til å ha kontakt med oss, dens evne til å ta dressur,jaktlyst,  og "god nese"...Og selvfølgelig god helse!  Dette er egenskaper som er like nyttige (nødvendige) til jakt men som også gjør den godt egnet som familiehund-  
(NB: for henvendelse om hunder/valper bruk E-postadressen
Birgitte@villarustika.com      

Andre bruksmuligheter :

Hundene brukes som politihunder/narko-hunder pga sin skarpe nese, en slektning av en av våre jobber med å finne gasslekkasjer.

De er arbeidsvillige, uredde og veldig dresserbare.                                            

Noen kalte rasen for " border colli-light" mhp behovet for hjernetrim.                                   De dagene jeg ikke rekker utetrim, gjemmer jeg tørrfor-biter rundt i haven eller inne slik at de må " finne"- Da blir de strålende fornøyde. Hjernetrim er vel så slitsomt som løping.

Fantastiske familiehunder

De er utpregede flokkdyr som liker seg best sammen med flokken sin, enten menneskeflokk eller hundeflokk. Det er en hærlig turkamerat som ikke går så stort at vi ikke har god og nær kontakt.                                                                                                                  Gemyttet er veldig godt på de jaktcockerne jeg kjenner  ,og det begynner å bli noen nå.  De har gode nerver,  er tillitsfulle, trivelige og utrolig glade. For oss er det også viktig å fremme hunder som evner å være rolige innendørs. (Selvom dette oftest er hundeeiers evner det stilles krav til. "Man får den hunden man fortjener"  er det noe som heter....)                                                                                                  

Dette er relativt "stille" hunder , dvs ikke gneldrete og masete med piping og klynking eller bjeffing som mange andre raser. (Unntaket jeg har opplevet er i jaktsituasjon når hundene kan bli veeeldig ivrig og litt utålmodig....)

Riktignok varsler de på lyder når jeg alene i huset.  Da skal de jo passe på "mor".  En av favoritt situasjonene er når vi får besøk av barn: de er mer utholdene med lek enn oss voksne...

 

Stell og hold av working cocker                                                            

  "Working  cocker" og "show cocker" 

Working Cockervarianten er på en måte" original-cockeren" som man avlet frem den "show-cockeren" som er mest kjent idag fra.                                                                              

Det ble avlet frem en cockerspaniel med myk myk og tett silkepels (tove-pels) og lengre ører osv. De er jo bare utrolig skjønne, og pelsen er som fløyel..Skikkelig "Lady-hund!"  Working cockeren har en egen utstillingskode ; "good". For å få høy premiering er det premie på jakt og  3 dommere må ha sagt "good" for å få dette.Da er hunden noenlunde innenfor rasestandard utfra jaktcockerkriterie.                      

For oss litt mer late hundeeiere som ikke elsker pelsstell er slik silkepels en ulempe OG...litt dårlig gjort for en hund som i bunn og grunn er så sporty, og elsker å løpe i skog og kratt..Cockeren elsker som kjent å løpe i skog og mark, vier og kratt...Og bade.  Øreproblemer er et vanlig problem hos utstillingscockeren fordi ørene er lange og tunge. Dersom pelsstellet ikke er gjort skikkelig kan en skogstur bli et slit....etterpå; når pelsen skal renses.

Da "working cockeren" ikke har "tove-pels" er pelsstell redusert til et minimum i forhold til utstillings-typen .  Mine cockere steller jeg nå og da etter behov.  Pelsen deres er mer enn myk og glatt nok å klappe på for meg🙂 Molly har mye mer ører og mer pels på føttene enn Fijona. Ørene hennes må gres oftere og hår mellom poter klippes jevnlig. 
Jeg har dog ikke hatt noe øreproblem med Molly til tross for at hun bader nesten daglig i perioder i sommerhalvåret.

 Working Cockerspaniel- ikke for deg som kun vil ha sofahund

 " Ut på tur, aldri sur....."   Ikke to timer hver dag,kanskje men helst tenker jeg iallefall total turtid pr.dag  ca en time.. ( F.eks rask tur 15-20 min. om morgenen og lenger på ettermiddagen) og noen dager med oppgaver ved siden av eller underveis på turen. Og da  GJERNE oppgaver som stimulerer denne hundetypens spesielle egenskaper . Noen dager er det mulig med litt lenger tur. 

De dagene jeg ikke egentlig orker å gå ut er det godt å ha hunder som drar meg ut! Det er sjelden jeg misliker å være ute når jeg først er ute! Men litt lat er jeg dessverre,og noen ganger ser hundene strengt på meg: "nå er det på tide,mor!"

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

05.07 | 21:20

Hei! Skal dere ha noe kull i nærmeste framtid?:)

...
04.05 | 19:23

Her, har dere noen valper som er leveringsklare i tilgi juni?

...
15.04 | 19:08

Er på utkikk etter egnet valp til redningstjenesten. Må nemlig avlive min godkjente ettersøkshund i morgen grunnet skade Når venter dere evt valper. Mvh Karin

...
15.04 | 14:26

Hei!

Vi ønsker gjerne å kjøpe jakt cocker, tispe, hos dere. Har dere kull våren -21?
Har hatt hund "hele livet". Trenger en ny turkompis!

...
Du liker denne siden